Sebastian Bârgău: Gânduri logice la turație maximă

20 10

Reteta de Fainoşag

Scris de Sebastian Bargau

Presupun ca stie toata lumea reclama de la Pate Ardealul, aia cu “Ai pus ficat, slanina, da’ ai pus si fainosag?”, nu? Ei bine, am gasit reteta de fainosag si, daca vreti sa faceti pate exact ca ala, cititi in continuare.

Deci, pe langa ficat si slanina, mai puneti urmatoarele:
- apa
- ulei vegetal de floarea soarelui
- proteina vegetala din soia
- amidon din cartof
- zaharuri (zahar, dextroza)
- condimente si extracte din condimente (piper, ghimbir, nucsoara)
- sare
- legume (ceapa 0.8%, rosii pudra)
- potentiator de aroma (glutamat monosodic)
- antioxidanti (ascorbat de sodiu, vitamina C)
- colorant (carmin)
- maltodextrina
emulgatori (esteri de mono si digliceride)
- gelifiant (caragenan)
- aroma
- conservant (nitrit de sodiu)

Da, asta-i reteta de fainosag. Asa ca nu va mai mirati ca nu va iese reteta de pate facut acasa, da?

Oricum, eu ma mir c-au divulgat secretul fainosagului chiar pe eticheta de pe cutie…


Pe aceeaşi temă




37 Comments »

  1. Păi cel făcut acasă nu are atâtea prostii, dar este mai bun.

      Comment by RBoy — October 20, 2011 @ 12:18 am

  2. Tata face pate si fara prostiile insirate de tine mai sus. E bun! Cred ca e mai bun cum il face el…

      Comment by D4nutz — October 20, 2011 @ 2:59 am

  3. ce rabdare ai avut :))

      Comment by kendo — October 20, 2011 @ 8:50 am

  4. Pune si cate din ele sunt cancerigene, facandu-l astfel cancerosag nu fainosag.

    Totusi reclama ramane geniala

      Comment by Teo — October 20, 2011 @ 9:50 am

  5. si cate alte “ingrediente” sunt in pateu..aoleu,ca iti si vine greata cand vezi..

      Comment by Robert Kis — October 20, 2011 @ 12:12 pm

  6. Fainoşag asta e regasit mai in mai toate produsele alimentare :) ramane sa mancam branza de la tarani dar am inteles ca nici aia numai e buna ca nu e mulsa oaia electric :))

      Comment by Bogdan — October 20, 2011 @ 1:51 pm

  7. as face chiar acum dar ieri mi s`a terminat ultimul borcan de glutamat monosodic!

      Comment by maddy — October 20, 2011 @ 3:01 pm

  8. mie imi place pate ardealul si daca stai sa compari eticheta cu alte pateuri cu reclama – vezi de exemplu sibiul cu ficacior de gasca (aia inselatorie!), ti se pare chiar curat :) . ce faci in casa nu e ca ce cumperi din raft da’ nici timp sa le faci pe toate n-am, asa ca mi se pare un compromis decent

      Comment by andrada — October 20, 2011 @ 5:49 pm

  9. Un text inspirat si cu stil. Place! :)

      Comment by Bass player — October 20, 2011 @ 10:24 pm

  10. Aia cu reclama aia, daca tot voiau sa se dea ardeleni, trebuia sa zica finomsag – finosag. Da se vede ca is neste neni degeaba, ca au englezit-o.

      Comment by borg — October 20, 2011 @ 11:46 pm

  11. Cum e dom’ne treaba aia cu inducerea in eroare a consumatorului? CA TU AI SCRIS INGREDIENTELE DE PE PATEUL VEGETAL! FII CINSTIT SI SCRIELE PE ALEA DE LA PATEUL DE FICAT! E CA ATUNCI CAND ZICI CA TE-A MINTIT RECLAMA DE LA MERCEDES, CA UITE, BICICLETA TA ARE DOAR DOUA PEDALE!

      Comment by tudor-gheorghe — November 2, 2011 @ 8:20 pm

  12. @andrada
    Ţi se pare, doar ! …că ar fi un compromis “decent”.
    În realitate, e un compromis ÎN NECUNOŞTINŢĂ DE CAUZĂ. Nu te supăra pe mine, nu doresc să te ofensez, dar trebuie să ştii adevărul. Dintre toate sortimentele de paté fabricate în Mioritica, unul singur poate fi “bănuit” că e fără ceea ce gospodin Sebastian numeşte în glumă “făinoşag aditival”: paté-ul “Poiana”, de la “Scandia” Sibiu. Nu vorbesc din auzite, l-am consumat (mai mult ca “degustător”, şi mai puţin ca_consumator, fiindcă preţul era dublu faţă de sortimentele “de masă” cum este şi “Ardealul”) alături de fiul meu, când era prunc, în mai mulţi ani, şi CRED că este fără aditivi. De ce ? În vreme ce toate celelalte îşi păstrează culoarea iniţială pentru mai multe ore de la desigilare, “Poiana” ia la suprafaţă o culoare cenuşie, caracteristică ficatului ce stă la aer mai mult timp. Iar gustul şi mirosul sunt de PATÉ, nu de PASTE de carne sau de fasole, aditivate… Înainte cu câţiva ani îl găseam suficient de frecvent, acum nu se mai prea găseşte în rafturi, preţul prohibitiv face ca comercianţii să-l refuze din start din oferta fabricii “Scandia” (nu sunt angajat al fabricii, nici nu fac parte din reţeaua lor de distribuţie ! Doar cunosc pe cineva din reţeaua lor şi de acolo ştiu amănuntele comerciale “sensibile”…). Aşa că nu îl vei găsi de cumpărat în magazin, ci doar la un distribuitor “Scandia”, care să ţi-l vîndă cu factură.
    Cel mai bine e să-ţi faci singură, acasă, fiindcă nu ia mult timp. Îl păstrezi apoi la frigider sau congelator. Oricum, evită “ficăciorii” şi ficăcioarele de zburătoare din magazine, fiindcă sunt hrănite (şi găinile, şi curcanii) cu soia modificată genetic, hormoni de creştere, alte chimicale, ce fac să fie din start la fel de nesănătoşi ca şi paté-ul “făinoşagat”… Cred că gâştele nu pot fi aditivate aşa uşor ca găinile şi curcanii, fiindcă sunt mai mobile şi nu pot fi crescute in baterii industriale, dar mai cred şi că ficatul de gâscă este la preţ prohibitiv. Astfel că-ţi va ramâne, “decent” la preţ, la calitate şi la nivelul de chimicale îngurgitate, doar ficatul de PORC. Succes la preparaea lebărwurştului !

      Comment by gheo' — April 19, 2012 @ 6:02 pm

  13. Pai parca spune ca fainosagul e amestec de ierburi si arome ardelenesi! Pe langa faptul ca vorbesc ca cu bucile, mai au si gesturi de slugi! Apropo poate piperul le creste in cur la ardeleni ..ca alt loc nu vrea vad unde sa creasca in Romania ! In afara de muncit la vaci nu au nimic in comun cu viata si gatitul cei din ardeal!

      Comment by rgabi — July 7, 2012 @ 11:04 pm

  14. In reclama este unul care zice ca-l gadila la bolta palatina si arata cu mana la stomac !!!!

      Comment by ali47 — July 16, 2012 @ 6:05 pm

  15. frumos,dar sti ca trebuia sa pui si linkul de pe forumul de unde ai luat reteta nu? ca doar nu e opera ta…nu fi copy-paste ca domnu Ponta :) No ase ii fain,ca folosim fainosag!

      Comment by alex — August 3, 2012 @ 12:58 pm

  16. @alex: daca te-ai fi uitat la data articolului, ai fi vazut ca e scris acum un an. Si nu, nu copiez de pe forumuri. Invers insa…

      Comment by Sebastian Bargau — August 3, 2012 @ 1:38 pm

  17. OK, cu fainosag ne-am cam lamurit. Da’ ce-i aia chitra?

      Comment by k — November 14, 2012 @ 2:47 pm

  18. Chítră f., pl. e (ngr. kitron, lămîĭe; bg. kitra. V. citric). Sud. Un fel de lămîĭe de 4-5 orĭ maĭ mare de cît cele obișnuite și din care se face dulceață.

      Comment by ali47 — November 14, 2012 @ 8:48 pm

  19. cu tot monoglutamatul ala,conservanti si altele si sustineti ca nu are conservanti !! cica e natural,dar cine va crede??

      Comment by cristina — August 4, 2013 @ 12:27 pm

  20. Am luat in mana doua cutii de pate “incitante”
    1. Pate Ardealul cu faimosul “fainosag”
    2. Pate Scandia Sibiu fara aditivi, conservanti si alte alea, dupa reteta traditionala veche

    Parerea mea. Nu am incredere in niciuna si iata de ce.

    1. Faimosul fainosag di reteta nu este decat tot atat de utilizatul drog alimentar numit monoglutamat de sodiu recuniscut si sub denumirea de potentiator de gust, de aroma sau E621 (e plin internetul cu avertismente referitoare la aceasta substanta asa ca sa nu ne mai miram de cresterea problemelor de sanatate odata cu profiturile celor ce ni le ofera).
    Acest monoglutamat este si “secretul gustului” din Maggi, care in toate reclamele este cu precadere indicat copiilor (omenirea trebuie exterminata din fasa?????)

    2. Am zis ca salvarea vine de la pateul fara aditivi. In sfarsit cineva s-a gandit la sanatatea noastra dar… incantarea mea nu a tinut mult caci … intorcand cutiile la termenul de valabilitate am constatat cu surprindere ca pateul cu fainosag, glutamat, conservanti si alti aditivi avea termenul de valabilitate mai 2015 (circa 2 ani) in timp ce acel fara aditivi si conservanti avea termenul de valabilitate pana … in 25 mai 2016 (3 ani)

    M-am intrebat, ori primii sunt idioti si criminali punand conservanti intr-un produs care orticum rezista 3 ani, ori cei din urma pun conservanti mai puternici despre care nu sufla o vorba?

    Oricum eu am renuntat sa ma gandesc la aceste produse ca ar intra cumva in alimentatia mea.

      Comment by Moldoveanu — August 9, 2013 @ 8:28 am

  21. pentru necunoscatori reteta pate de ficat:
    1.Ficat 5%
    2.aditivi de 5 ori mai multi decit scrie pe cutie ( cancerigen )
    3.praf de oase ( cancerigen )
    4.sorici de porc 70% ( mai periculos decit substantele cancerigene )
    5.diverse arome ( chimicale 100% )
    6.Condimente sa nu mai simtiti gustul de mizerie
    7.Si se mai pune ceva ( 1% ce i drept ) care pute ingrozitor si are un gust scirbos dar nu stiu decit 3 oameni din fabrica care intra cu cod in laborator ( o fi ceva mai rau decit ce am scris mai sus de este pazit cu atita strasnicie ?)
    nu cred ca ne fac ei una ca asta……..sintem noi paranoici

    Va urez pofta buna si multa sanatate !!! ca o sa aveti nevoie

    ps.

    lucrez intr o fabrica cu specific
    daca sinteti cuminti va spun ce contin mezelurile si o sa vedeti ca mai bine mincati pate de euri

      Comment by vasilescu mircea — August 11, 2013 @ 2:23 pm

  22. confirm cele spuse de domnul mircea vasilescu
    am fost si eu intr-o fabrica de pate pentru o anumita lucrare
    din pacate am vazut sacii cu fainosagul respectiv(ce e drept nu la fabrica care face reclama,nu de alta dar nu am fost acolo),desi cred ca nu trebuia sa il vad..asta e,am fost mai rapid cu privirea
    pus in saci,este un praf din amestec de oase si resturi de organe deshidratate care se amesteca cu apa,se face o pasta si da culoarea la pate.
    tot asa e facut si parizerul si crenvurstul
    ficatul 5 % de care zice domnul mircea nu e gluma,adica la un kilogram de pate se pun 50 de grame,care de fapt nu e ficat ci fainosagul de mai sus,resturile de ficat mai exact care dau cei 5 %
    mai in gluma mai in serios,la un hot dog care fooseste celebrul crenvurst mai bine ar fi carne de caine decat reteta de mai sus

      Comment by ova — August 15, 2013 @ 9:32 pm

  23. Si cand te gandesti ca un pate in casa se face in 30 minute si are un gust dumnezeiesc!!! Ceapa taiata, o calesti, adaugi 500 g ficat , acoperi cu o supa de vita fierbi, adaugi marar, opresti focul, frulezi totul, adaugi 125g unt, lasi la racit si GATA!!!! e minunat! Sanatos! Si ieftin!:-):-):-)

      Comment by Ana Andreea — October 29, 2013 @ 6:43 pm

  24. Multumesc @Ana Andreea — October 29, 2013 pentru reteta, ăsta da pate. Restul sunt aiureli, cam tot ce se face acum in magazine sunt aiureli. Dați la pisică să mănânce sa vedeti ca nu manâncă decât doar dacă este foarte infometată

      Comment by assiris — November 1, 2013 @ 5:37 am

  25. Fainosag…sun[ cam unguresc, nemtesc-dar nu ,,ardelenesc”! cum vă tot lăudați…

      Comment by Horga Mihai — November 1, 2013 @ 6:09 pm

  26. Ori cum ar suna, nu mă încântă. Nu știu cum sună pe altă limbă dar pe românește sună: MONOGLUTAMAT DE SODIU (popular POTENTIATOR DE GUST/AROMĂ) iar științific C5H8NnaO4 sau E-621.
    Creat de Dumnezeu sau autocreat de natură – indiferent cum vreți să credeți, in compoziția trupului sunt substanțele existente în stare naturală în jurul lui și din această cauză, orice este creat în laboratur nu prea este bineprimit de ființa umană care, neștiind cum să o proceseze sau să se debaraseze de ea, o stochează în diverse părți care odată “îmbâxite” devin vulnerabile la o serie de boli, preferință pentru aceasta având cancerul, si mai cu seamă bolile neurologice.

    E 621 sau “monoglutamatul de sodiu” transforma cel mai prost aliment intr-o delicatesa, aceasta avand drept urmare faptul ca aditivii alimentari ne fac dependenti de produse de calitate slaba. Acest aditiv alimentar (E 621) pacaleste papilele gustative, care transmit creierului un mesaj eronat si il face sa creada ca alimentele ingerate sunt foarte bune din punct de vedere al calitatii si prospetimii. Nonoglutamatul de sodiu este un produs sintetic obtinut din culturi bacteriene sau din vegetale fermentate. Desi perfect legal, nutritionistii si cercetatorii alimentari nu il recomanda.

    E 621 perturba radical echilibrul dintre satietate si foame.

    La Japonezi, acest al cincilea simț dat de monoglutamat se numește UMAMI (= fainoșagul japonez)

      Comment by assiris — November 1, 2013 @ 8:10 pm

  27. fratilor daca faceti pateu de casa pe langa ficat grasime ceapa e.t.c puneti si enibahar sasa ati descoperit fainosagul

      Comment by mitica — November 1, 2013 @ 9:35 pm

  28. Domnule “assiris”, mataluta ai auzit de glutamat monosodic? De unde ai scos “monoglutamat de sodiu” ? Si in engleza se spune “monosodium glutamate”.

      Comment by ali47 — November 2, 2013 @ 2:34 pm

  29. Domnule @all47 Uite de exemplu de aici: http://www.financiarul.ro/2013/01/31/monoglutamatul-de-sodiu-potentiatorul-de-aroma-sau-sarea-chinezeasca/

    … sau daca ai dubii uită-te aici, poate nu vei da un răspuns atât de vehement: https://www.google.ro/?gws_rd=cr&ei=7kl1UviIC4mZ4gT_5IHACQ#q=monoglutamatul+de+sodiu

    Oare chiar toata lumea este prost informată?

    Indiferent cum i-ai spune, efectele consumului acestui “drog” sunt aceleași.

    Mai citește… mai citește…

      Comment by assiris — November 2, 2013 @ 8:55 pm

  30. Domnule “assiris”! Ai ceva treaba cu chimia sau scrii ca sa te afli in treaba. Link-urile date de dumneata sunt din articole de ziar unde scriu ziaristi la fel de “afoni” ca dumneata. Chiar vrei sa-ti tin un curs de chimie organica sau de chimie alimentara? Glutamatul monosodic este sarea monosodica a acidului glutamic adica un atom de hidrogen din gruparea carboxilica din acidul glutamic este inlocuit cu un atom de sodiu si din acest motiv sarea se numeste glutamat monosodic. De ce ar trebui sa se numeasca “monoglutamat de sodiu”? Ai auzit vreodata de nomenclatura IUPAC (Uniunea Internationala pentru Chimie Pura si Aplicata)?
    Acidul glutamic are formula
    HOOC-CH(NH2)-CH2-CH2-COOH
    Glutamatul monosodic are formula
    HOOC-CH2-CH(NH2)-CH2-COONa
    Ai auzit de CAS Number (142-47-2)? Sau de EC Number (205-538-1). Posibil sa nu ai nicio treaba cu chimia asa ca mai studiaza inainte sa dai cu barda. Poate “gugalesti” putin ca sa te lamuresti cum e cu nomenclatura substantelor chimice.

      Comment by ali47 — November 3, 2013 @ 12:36 am

  31. @assiris
    Cum ar suna “trifosfat de sodiu” in loc de “fosfat trisodic”? Cam la fel cu “monoglutamatul de sodiu” ?

      Comment by ali47 — November 3, 2013 @ 12:38 am

  32. Domnule @ali47, propun să terminăm cu polemica. Nu sunt chimist, sunt informatician de o viață și nu google-man cum m-ai etichetat, cunosc mult mai multe despre calculatoare decât cei care nu cunosc decât google și facebook. Trebuie însă să înțelegi că eu nu am vrut să dau cuiva lecții despre cum se scrie corect monoglutamat de sodiu sau glutamat monosodic. Oricum consumatorii nu fac nici o distincâte între cum se pronunță corect iar pentru ei, un produs care are potențiator de gust/aromă înseamnă de fapt că au UMAMI adică e mai gustos, ignorând în totalitate imensul pericol semnalat de oamenii de știință referitor la consumul produselor cu aceste adaosuri.
    Am luat de curiozitate în mână două cutii cu paté – una cu celebrul “fainoșag” și cealaltă de la Scandia Sibiu care nu are aditivi. Cel cu fainoșag e plin de aditivi celălalt nu. Am zis: iată un produs de calitate și sănătos chiar daca are mai mult emulsie de șorici și alte în loc de ficat. Dar mare mi-a fost uimirea cănd uitându-mă la data de expirare am văzut că era de doi ani la cel plin cu aditivi si conservanți inclusiv fainoșagul și de … trei ani la cel fără. Unde este misterul?
    Oricum eu mă retrag din această polemica, poți mânca ce vrei eu însă nu vreau produse nici cu monoglutamat de sodiu nici cu glutamat monosodic. Deocamdată evitându-le mă simt excelent cu sănătatea iar cei care mai devreme sau mai târziu se vor întqlni cu diverse afecțiuni, să nu se mire. Alimentația este principalul vinovat.

      Comment by assiris — November 3, 2013 @ 11:36 am

  33. @assiris
    Amin!
    Nu-mi place polemica. Mie imi plac discutiile la obiect. Dar atunci cand cineva tine lectii cu exemple din “Ziarul financiar” de parca ar fi o enciclopedie de chimie nu pot sa tac. N-am sa dau la nimeni lectii cu sfatul de “…mai citeste…mai citeste…” atunci cand eu gresesc cu ceva.
    Sfaturi!
    Nu consuma conserve din carne oricat de “gustoase” par sa fie!
    Nu consuma organe de pasare sau de porc! Cele mai sanatoase se pare ca sunt organele de vita.
    Nu “vizita” restaurantele asiatice!
    Nu consuma alimente conservate care provin din Asia!

      Comment by ali47 — November 3, 2013 @ 5:48 pm

  34. Mulțumesc de înțelegere și sfaturi și indiferent cum am denumit omniprezentul E621, intenția mea a fost doar de a atenționa asupra pericolelor pe care le prezintă această substanță.
    Nu consum conserve, organe de orice animal, da în restaurantele asiatice trec foarte, foarte rar și atunci aleg mult până mă hotărăsc, alimente din Asia la fel, doar ceaiul verde de bună calitate cumpărat cu bani mulți de la firme care știu ce este un ceai verde. Cât despre E621, nu trebuie să uităm că a fost descoperit și utilizat de asiatici.

      Comment by assiris — November 3, 2013 @ 7:36 pm

  35. doamne…. asta ii fainosagul http://www.controleuri.ro/euri-detalii/e320-butilhidroxianisol-1070.html
    butil-hidroxi-anisol BHA un antioxidant nu un condiment

      Comment by bobo — December 28, 2013 @ 11:51 pm

  36. Aha. Antioxidant. Mai bun “Poate provoca alergii si stari de somnolenta. Poate induce sindromul de hiperactivitate (ADHD), este carcinogen si cu efecte estrogenice ” Mai bine mănânc mămăligă cu ceapă. Omenirea se autodistruge.

      Comment by assiris — December 29, 2013 @ 8:36 am

  37. ((((Pai parca spune ca fainosagul e amestec de ierburi si arome ardelenesi! Pe langa faptul ca vorbesc ca cu bucile, mai au si gesturi de slugi! Apropo poate piperul le creste in cur la ardeleni ..ca alt loc nu vrea vad unde sa creasca in Romania ! In afara de muncit la vaci nu au nimic in comun cu viata si gatitul cei din ardeal!

    Comment by rgabi — July 7, 2012 @ 11:04 pm )))——> de unde mai esti si tu ma ologule de stii ”asa multe” despre ardeal??? hai sa te chish in freza de sarman

      Comment by ardelean — April 1, 2014 @ 10:23 pm

Leave a comment

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.


More in D-ale gurii (6 of 26 articles)