El bar – 2017

Recomandarea de film din această săptămână (da, va fi rubrică săptămânală) este El Bar (The Bar în engleză, Barul în română). Îl găsiți pe Netflix și, dacă vă și uitați la el, o să-mi mulțumiți.

E genul ăla de film pe care nu-l găsești pe Netflix decât dacă-ți zice careva să-l cauți. Și nu, nu e filmul ăla în care 20 de minute spală o tanti pe jos și cu care se ia Oscarul pentru că d-aia și pentru că alb-negru și sentimente și altele.

Nu e film american ci european. Contrar așteptărilor, nu e o labă tristă de artă apreciată de papagali cu barbă, pălărie, fular și fițe de critici, e un film care exploatează foarte mult psihologia și condiția umană. Câcat, tocmai am citit ce-am scris și mi-am adus aminte că mi-am lăsat barbă. N-am pălărie dar poate urmează… În fine.

Filmul se petrece, așa cum îi zice numele (și dacă nu v-ați prins deja), într-un bar. Spre deosebire de filmele cu super-eroi mai noi, care încep cu 10 minute înainte de a se termina, ăsta începe după doar vreo 5 minute de la generic. Și-ți reglează timp de aproape două ore respirația. Fix când crezi că ai dibuit ce și cum, pleosc! Vine o nouă fază care-ți resetează ideile.

Filmul începe banal, niște unii într-un bar din centrul Madrid-ului schimbă impresii. Unii sunt clienți obișnuiți, alții sunt aflați întâmplător acolo. După vreo 3-4 minute de la începutul filmului, unul dintre ei iese din bar și trosc! E împușcat în cap la al doilea pas făcut afară din bar. Lumea de pe stradă se panichează și o ia la fugă. Un altul din bar iese să vadă care-i treaba cu ăla de ieșise primul. Trosc! Își ia și ăla un glonte-n cap.

Și de aici începe distracția. Au trecut doar 5 minute de film până acum și mai sunt încă vreo 110. O sută și ceva de minute în care câțiva oameni stau într-un bar și nu știu ce se întâmplă, nu știu de ce se întâmplă și cum să reacționeze. 110 minute în care vezi cum se transformă oamenii atunci când e vorba de supraviețuire. Este incredibil pentru că-ți dai seama că e realistic, te contopești cu personajele. E un film pentru cei cărora le place să gândească, să observe, să analizeze dar le place și ceva acțiune pe lângă. Nu e de popcorn și ochi mijiți pentru că nu era altceva pe care să adormiți.

Este o variantă mai realistă a lui “The mist“, dacă e să mă gândesc la ceva asemănător. Și, la fel ca “The mist”, îl recomand. Pe iMDB are 6.3 rating, eu i-aș da lejer un 8.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *