Husky Siberian – câinele pentru avansați

Husky-ul Siberian se află pe locul doi în topul celor mai frumoase rase de câini din lume, după Pomeranian (dihanie care mie nu-mi place, sincer să fiu, pentru că nu mi-au plăcut niciodată câinii mici – sunt isterici și violenți, frustrați din cauza micimii și prefer să-i evit). Mai nou, pentru că trebuia să fie careva care să se gândească “Oare dacă…”, s-a încrucișat husky-ul cu pomeranianul și a ieșit Pomsky. Care e un husky care rămâne la nivel de buzunar. Arată frumos dar e tot cățel mic cu temperament isteric de pomeranian. Adică isteric și frustrat care latră pe toată lumea și speră să fie ținut bine atunci când încearcă să muște câinii mai mari.

Da, un pomsky arată frumos dar, la fel ca și în cazul unui husky, trebuie să știți multe despre el înainte de a-l cumpăra (asta dacă vi-l permiteți, că nu-i ieftin).

Dar acum vorbim despre husky și nu despre altceva. Husky-ul e un câine pentru avansați, așa cum am scris și în titlu. Este un câine foarte dificil care are nevoie de foarte multă atenție și de foarte multă mișcare.

Husky e un câine muncitor. E câinele pe care-l pun unii la sanie și care aleargă 30 de kilometri trăgând acea sanie. Dacă-l iei doar ca să-l ții închis în casă și-l scoți doar să se pișe/cace, atunci ai ales câinele greșit. Ah, și dacă 30 de metri pătrați de curte în care-l vei ține în lanț consideri că e mișcare, mai bine nu-ți iei husky.

Husky-ul nu e câinele care să te păzească. Ba, mai mult, este unul dintre câinii care nici dresați nu pot ajunge câini de pază. Sunt extraordinar de prietenoși cu oamenii (e al doilea ca prietenoșenie din rasa canină) și singura soluția prin care poate să-ți omoare hoțul care-ți intră-n casă e dacă-l linge până moare ăla.

Husky-ul este expert în evadări. Este foarte curios și este unul dintre câinii care se pierd cel mai des. Sare garduri, sapă pe sub ele, îți smulge lesa din mână, face el cumva să fugă și să descopere lumea. Din acest motiv nu veți vedea foarte des husky fără lesă pe stradă.

Este un câine foarte deștept și independent. Dacă nu reușești să te impui ca șeful haitei în fața lui în primele luni de viață, va fi stăpânul tău. Tu vei lucra pentru el, îi vei face toate toanele, se va certa cu tine și nu va renunța până nu vei ceda.

Husky-ul nu latră. Adică latră, dar foarte rar. Mai mult hăule, să-i zicem așa. Și face asta când se ceartă cu tine. Și se va certa cu tine pentru că e un câine destul de vocal atunci când dorește ceva și nu primește. Sau când îl cerți, atunci devine și mai vocal pentru că ține neaparat să-ți zică și varianta lui.

Husky-ul suferă foarte mult de “separation anxiety”. Adică atunci când pleci și-l lași singur în casă și crede el că l-ai abandonat. Atunci e momentul în care îți distruge casa. Îți roade varul de pe pereți, smalțul de pe calorifere, îți smulge colțarele de aluminiu din pereți după ce ți-a ros gletul care le acoperă, picioarele de la mese sau scaune, buretele din canapele, ușile de la dulapuri, hainele, papucii și, în general, orice prinde. E greu să-l scapi de chestia asta, foarte greu. Nu imposibil, dar greu. D-aia trebuie ca husky-ul să nu fie primul tău câine ci să mai ai ceva experiențe în trecut.

Dintre toți câinii, husky-ul năpârlește cel mai mult. Atât de mult că mai faci un câine din blana pe care o năpârlește un husky. Și năpârlește de două ori pe an. Dacă nu te interesează că toate hainele tale negre vor fi pline de păr sau dacă nu te interesează că e păr în mâncare, în baie, în… ce să mai, peste tot, atunci un husky e pentru tine.

Husky-ul e un câine care adoră frigul. Doarme în zăpadă, în ploaie, în nămol. Dacă te gândești că ai soluția și anume să-l tunzi, răspunsul e greșit. Husky-ul nu are pielea pigmentată. Are blană dublă (double coat i se zice), blană care-l apără de frig, de cald și de razele solare. Dacă ești atât de prost încât să-l tunzi, află că tocmai l-ai adus la un pas de cancerul de piele. Aerul condiționat, gresia și ventilator sunt soluțiile cele mai bune pentru el vara.

Pentru că tot vorbim de cancer și pentru c-am ajuns la boli, husky-ul are probleme cu picioarele (că e umblăreț), și anume displazia de șold, și are probleme cu ochii. Da, ochii ăia frumoși, albaștri, sau galbeni, sau cu heterocromie, ochii ăia sunt foarte sensibili și pot ajunge la cataractă și, într-un final, la orbire.

Acum, pe final, hai s-o dăm și p-aia de-o așteaptă toată lumea, speranța de viață. Husky-ul nu trăiește foarte mult. Are o speranță de viață de 12-15 ani, dar vine momentul ăla în care chiar nu vrei să ajungă la 15 ani, că atunci numai câinele pe care-l știai nu mai e… Iar suferința ta că dai ordinul de eutanasiere doar pentru că nu mai suporți să-l vezi chinuindu-se e foarte mare.

Așadar, dacă nu ai mai avut un câine înainte de husky, nu-ți lua husky. E frumos în poze, îți vine să-l mănânci. Îl vezi și-n clipuri, este o bomboană. Îl vezi pe stradă și zâmbești cât de frumos e. Dar când vine vorba de avut grijă de el, atunci se schimbă treaba.

E un câine foarte încăpățânat, independent și foarte pretențios care are nevoie de foarte mult timp. Cel puțin două ore pe zi de alergare, dacă nu mai mult. Pedală al meu face 10km pe zi cu mine și nu pun la socoteală și orele pe care le aleargă în parcul de câini din Hunedoara. Și, când ajunge acasă, încă mai are energie. Și are doar 5 luni și jumătate.

Husky-ul redefinește noțiunea de cerșetor. Dacă se foșnește o pungă în casă, acolo apare în două secunde și husky-ul. Cum spuneam mai sus, e foarte curios dar și foarte pofticios. Ce mănânci tu trebuie să guste și el. Și nu tot timpul ce mănânci tu e bun pentru el.

Așa că, acest sfat vine de la un iubitor de câini și posesor de husky: dacă nu aveți experiență cu câini, timp la dispoziție și toleranță la distrugeri și păr nu vă luați husky. Nu e un câine pentru voi. Vă veți chinui și voi și veți chinui și acel biet suflet a cărui singură vină este că are ochii ăia care te topesc tot.

În încheiere vreau să vă arat și clipul lui Jerome Flynn (Bronn din Game of Thrones) despre husky. El le zice mai pe scurt, eu m-am cam lungit, dar ideea e aceeași: nu-ți lua husky doar pentru că e frumos!

3 thoughts on “Husky Siberian – câinele pentru avansați

 • June 26, 2019 at 3:44 pm
  Permalink

  Adevarat. Nu ai precizat că după ce îl ai nu mai poți fără EL. E tot universul tău….E toata fericirea ta….și a mea!

  Reply
 • June 26, 2019 at 7:11 pm
  Permalink

  Articolul tau este despre husky in principal, insa mi se pare valabil pentru orice alta rasa de caine. Bruno al meu e maidanezo-tomberonez imperial. In patru ani a reusit sa distruga toata casa (bine, a distrus numai in primul an), sa se imbolnaveasca de toate bolile cainesti, sa ne scoata sufletul din noi cu excesul de energie pe care il are. Avem casa plina de blana chiar si intre perioadele in care naparleste excesiv. Ah, oare sa mai spun si cat este de incapatanat? 😀

  Reply
 • July 8, 2019 at 8:19 am
  Permalink

  Frumos caine ai dreptate , dar din nefericirfe asa cum spui incapatanat si tacanit, nu mai am pantofi, mi a ros pe toti. Numai pe ai mei , ai sotului nu.
  Cand plecam de acasa, ieri doar pentru o ora. sa mergem la doctor, ne am intors surpriza…. A papat medicamentele care erau pe un dulap, a deschis dulapul cu pantofi, si treaba bai nenica…
  E un caine jucaus si energie cat cuprinde, pentru copii mei e amuzant pentru mine not so much…

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *